Biomassa kachel: wat is het en wat zijn de voordelen?

Biomassa kachel: wat is het en wat zijn de voordelen?

Biomassa kachel werking en voordelen – Duurzame pellets voor pelletkachel – pelletketel voor verwarming en warm water. (Foto 123rf.com  op DroomHome.nl)

Je hebt het zeker wel gehoord en gelezen: In 2050 moeten alle 6 miljoen Nederlandse huizen van het gas af zijn. De nieuwbouwwoningen worden zelfs vanaf 2021 gasloos opgeleverd. Is jouw gas gestookte cv-ketel eigenlijk aan vervanging toe, dan is dit het goede moment om je af te vragen of je een nieuwe hr-ketel aanschaft (met een gemiddelde levensduur van 15 jaar) of op zoek gaat naar een klimaatvriendelijk alternatief als de Biomassa kachel. Wat is een Biomassa kachel nu eigenlijk en waarom zou je jouw woning ermee gaan verwarmen en van warm water voorzien?

Werking Biomassa cv ketel

De werking van de Biomassa cv kachel (ook wel Biomassa cv-ketel genoemd) lijkt heel veel op die van de bekende hr-ketel. De Biomassa kachel verwarmt het water van de centrale verwarming. Het verwarmde water wordt vervolgens door het centrale verwarmingssysteem gepompt en de aangesloten radiatoren, vloerverwarming etc. stralen vervolgens deze warmte af. Met een thermostaat kun je de temperatuur in de ruimtes regelen. Ook bij de combinatie cv met tapwater werkt het hetzelfde als bij de hr ketel. Het grote verschil tussen de hr ketel en Biomassa cv ketel is echter: de gebruikte brandstof.

Biomassa kachel werking en voordelen – CV pelletketel Biodom C15. (Foto Biodom, cvkoopjes.nl  op DroomHome.nl)

De gebruikte brandstof voor de Biomassa installaties zijn houtsnippers, houtpellets of zaagresten. Houtsnippers en houtblokjes worden vooral gebruikt in een biomassaketel die gemaakt is voor grote woningen als boerderijen, landhuizen en huizen met bedrijfsruimte. In de meeste huishoudens zijn hout pellets het meest geschikt omdat ze minder opslagruimte nodig hebben. De Biomassa installatie die op hout pellets werkt, wordt ook een pelletkachel of pelletketel genoemd. Deze biomassakachel werkt volautomatisch en heeft een voorraadvat voor de houtpellets. Een spindelmotor verzorgt de aanvoer voor verbranding. De rookgassen worden via een ventilator door het rookkanaal boven de nok van het dak afgevoerd. De pelletkachel plaats je in een bijkeuken, stookhok of garage.

Biomassa cv kachel voordelen op een rijtje:

  • Het verbranden van Biomassa is buitengewoon klimaatvriendelijk omdat de boom zelf CO2 heeft verbruikt om te groeien. Het zou helemaal 100% klimaatneutraal zijn als er voor de bosbouw en houttransport geen fossiele brandstoffen gebruikt zouden worden.
  • De Biomassa kachel haalt minimaal 78-82% rendement uit de vrijgekomen energie bij verbranding tegen 60-80% bij een houtkachel. Een openhaard is vooral vermaak en haalt net de 10%. (Er zijn HR-ketels waarbij helemaal geen energie verloren gaat.)
  • Een gemiddelde gasloze eengezinswoning is iets goedkoper uit met een biomassaketel dan met een hr-ketel. Het kopen van een grote partij houtpellets in een keer kan een leuke korting opleveren, maar je moet er wel de ruimte voor hebben in huis.
  • Tot 2021 geeft de overheid 2500 euro subsidie op gekwalificeerde pelletkachels.
  • Een Biomassa cv kachel is 90% schoner dan de gewone houtkachels, wat betreft de uitstoot van fijnstof bij verbranding. Er komt dus nog slechts een geringe hoeveelheid fijnstof vrij.
  • Door de eenvoudige en bereikbare constructie is de Biomassa cv kachel snel en makkelijk te reinigen.
Google+