Energie Besparen in de Badkamer

Energie Besparen in de Badkamer

Energie besparen in de badkamer (Foto Pixabay.com, La Belle Galerie  op DroomHome.nl)

Elke dag verbruiken we 121 liter water. En elke minuut dat de kraan open staat spoelt er zo liter water weg. Acht liter! Gelukkig is ons waterverbruik de laatste jaren dankzij energiezuinige apparaten flink verminderd, maar het kan altijd nog beter. Met de volgende tips kun jij energie besparen in de badkamer en dus geld!

Water verwarmen in huis kost energie, maar om nou elke dag koud te douchen, dat is ook niet echt ideaal. Maar toch gaan comfort en energie besparen weldegelijk samen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen een waterbesparende douchekop te kopen, die verbruikt al snel 50% minder energie. Een gewone douchekop verbruikt ongeveer 7 tot 10 liter water per minuut. Heb je een regendouche? Dan kan het verbruik wel oplopen tot 22 liter water per minuut.

Kies voor een waterbesparende douchekop

Wanneer je voor een waterbesparende douchekop kiest, kan een gemiddeld huishouden dat per jaar al 60 m3 aan gas schelen. Dat is ongeveer € 50,-!

Energie besparen in de badkamer –douchekoppen types waterverbruik overzicht

Het staat niet altijd op de verpakking of het een waterbesparende douchekop is. Maar je kunt het makkelijk testen, door een emmer water te pakken en die een minuut lang vol te laten lopen. Heb je meer dan 7 liter in de emmer, dan heb je geen zuinige douchekop. Een nieuwe waterbesparende douchekop kost ongeveer tussen de € 10,- en € 45,- en dat heb je binnen een jaar terugverdiend. Let wel even op de tapdrempel van je ketel, dat is de minimale hoeveelheid water die door moet stromen wil de ketel gaan verwarmen. Als je tapdrempel 1,6 liter of lager is dan kun je een waterbesparende douchekop aanschaffen. Een waterbesparende douchekop geeft trouwens geen zachtere straal, dus je hebt gewoon hetzelfde comfort!

Nog meer bespaartips in de badkamer

  • Draai de kraan altijd dicht tijdens het tandenpoetsen.
  • Kies voor een isolerende badkuip, zo houd je het water langer warm.
  • Douche wat korter, een douchetimer kan je helpen.
  • Haal de oplader van je elektrische tandenborstel uit het stopcontact als je deze niet oplaadt.
  • Laat de verwarming niet de hele dag aanstaan. Koude lucht warmt sneller op dan warme.

Bron: https://www.unitedconsumers.com/energie/duurzame-energie/windenergie.jsp

Google+