Energie Onderzoek: Zelf Energiebewust, Ander Niet!

Zelf Energiebewust, Ander Niet!

Energiebespaaronderzoek 2014

Sparen, het zit in onze Nederlandse volksaard. In aanloop naar de Week van de Energierekening (13-19 oktober), peilde energieleverancier E.ON ons landelijke bespaargedrag.

Wat blijkt uit dit, onder meer dan 1.000 representatieve Nederlanders uitgevoerde, onderzoek? De Nederlander vindt van anderen dat zij niet erg energiebewust leven. Over onszelf zijn we een stuk positiever. Zo nemen we steeds vaker de regie over onze energie in eigen hand.

Dit door zelf goed op de hoogte te zijn van de energiekosten en het verbruik van apparaten. De volgende stap om zelf energie op te wekken vinden we massaal interessant, maar durven we nog niet in grote getallen aan. En zijn we bewust zuinig voor  het milieu? Nee, veruit de meerderheid leeft energiebewust om zelf geld te besparen.

Uit het grote jaarlijkse Energiebespaaronderzoek van E.ON blijkt dat vrijwel iedereen in Nederland van zichzelf vindt dat hij enigszins tot zeer energiebewust leeft. Slechts 7% vindt dat niet. Onder de grote groep die wel energiebewust leeft blijkt de voornaamste reden vooral op geld gebaseerd. Een ruime meerderheid van de ondervraagden (61%) noemt de eigen portemonnee als belangrijkste motivatie. Slechts één op de vijf geeft aan dit daadwerkelijk te doen vanuit milieuoogpunt.

Meer regie over energie

Nederlanders zijn steeds beter op de hoogte van de daadwerkelijke kosten van hun energieverbruik.

Bijna de helft van de Nederlanders zegt dit jaar precies te weten hoe hoog hun energierekening is. Dit aandeel is in twee jaar tijd flink gestegen: 47% versus 40% in 2012.

Energiebesparen Onderzoek 2014:  Zelf Energiebewust, Ander niet! Hoe Hoog is Mijn Energierekening? – MEER Energiebesparing Tips… (Foto E.ON Energie Figuur  op DroomHome.nl)

Figuur 1. Ja, ik weet hoe hoog mijn energierekening is (2012, 2013, 2014)  

Slimme meter is niet slim genoeg

Een slimme meter is een digitale energiemeter waarvan de meterstanden op afstand zijn uit te lezen.

Nederlanders schatten de functionaliteiten van een slimme meter echter te rooskleurig in: bijna de helft van de ondervraagden uit het onderzoek van E.ON (47%) denk dat deze meter hen inzicht geeft in hun energieverbruik. Dit is echter niet het geval. Het is voor Nederlanders raadzaam om een bewuste keuze te maken tussen een slimme meter en een energieverbruiksmanager. Deze laatste beschikt wel over de aan de slimme meter toegedichte voordelen. Drie op de vijf Nederlanders overweegt in de nabije toekomst zo’n energieverbruiksmanager aan te schaffen.

Roel Meijerink, Sales Director bij E.ON Benelux B.V. licht de uitkomsten toe:” Als energieleverancier hebben we ons de laatste jaren ingespannen om de energierekeningen inzichtelijker te maken. Dit geeft consumenten regie over hun energie en het is dan ook goed om te zien dat zij nu ook beter op de hoogte zijn. De populariteit van geavanceerde manieren om nog meer inzicht in verbruik te krijgen, zoals een energieverbruiksmanager, zal hierin een verdere grote  ontwikkeling zijn.”

Zelf opwekken populair

Het zelf opwekken van duurzame energie staat in vrijwel heel Nederland nog in de kinderschoenen; één tiende van Nederland geeft aan zelf energie op te wekken.

Uit het onderzoek van E.ON blijkt echter wel dat de bereidheid om hiertoe over te gaan groot is. Eén op de vijf heeft al plannen dit te gaan doen en nog eens één op de twee staat hier zeker voor open maar vindt dit ofwel te duur of weet er onvoldoende van.

Fan van isolatie

Op het gebied van het (beter) isoleren van ons huis gooien wij Nederlanders hoge ogen.

ijna de helft geeft aan dat hun huis volledig geïsoleerd is (42%), waarbij Drentenaren de leiding nemen gezien zo’n 62% van de inwoners in deze provincie hun huis goed geïsoleerd heeft. Dit is niet zo gek, omdat isolatie veruit het populairst en het meest bekende besparingsmiddel onder inwoners van Nederland (70%) blijkt te zijn.

Energie Besparen Onderzoek 2014:  Zelf Energiebewust, Ander niet! Top 3  Besparingsmiddelen! Isolatiemateriaal, Slimme Meter & Energieverbruiksmanager  – MEER Energiebesparing Tips… (Foto E.ON Energie Figuur  op DroomHome.nl)

Uit het onderzoek van E.ON nog vele andere opvallende feiten, zoals:

• We zijn zelf wel energiebewust maar onze landgenoten niet
Van de Nederlanders die zelf vinden energiebewust te leven, geeft een kwart aan heel erg bewust met energie om te gaan (26%). Gevraagd naar dezelfde mate van energiebewustzijn onder andere landgenoten, schatten maar weinig Nederlanders dat erg hoog in (4%).
• Besparen? Vraag het de wijzen uit het oosten
Voor tips over hoe te besparen op energie, kunnen Nederlanders het beste aankloppen bij Groningse buren of bellen met inwoners van Overijssel. Zo’n 45% van hen geeft aan goed op de hoogte te zijn hoe te besparen op energie (landelijk 33%). Zeeuwen (19%) vinden zichzelf het slechtst op de hoogte van besparingen.
• Zonnebank is verspillingkampioen
De zonnebank wordt het vaakst genoemd en door maar liefst één derde van Nederland gezien als de grootste energieslurper. Op nummer twee staat de wasdroger (28%) en de derde plek is voor de sauna (17%).
• Verspillingangst: liever geen luxe
Het onderzoek van E.ON toont aan dat drie op de tien (30%) Nederlanders een apparaat dat het leefgemak of aanzien verhoogt maar wel veel energie verbruikt, niet koopt omdat zij dit niet verantwoord vinden.
• Gordon heeft energie voor tien, Femke let op kleintjes
Nederlanders kiezen TV presentator en zanger Gordon als BN’er die het minst zuinig met energie omgaat. Yolanthe Sneijder Cabau en ex-voetballer Andy van der Meijde delen met hem dat podium. Uitgeroepen tot meest energiezuinige BN’er is ex-lijsttrekker van GroenLinks, Femke Halsema. Annemarie -een dubbeltje op z’n kant- van Gaal en Mark Rutte volmaken de top 3.

Bron: www.eon.nl

Google+