Goedkoper wonen met een nieuwe energieleverancier

Goedkoper wonen met een nieuwe energieleverancier

Goedkoper wonen met een nieuwe energieleverancier (Foto ColiNOOB, Pixabay.com  op DroomHome.nl)

Het zal je vast niet ontgaan zijn, dat de energietarieven de afgelopen maanden fors zijn toegenomen. Voor de Nederlandse overheid reden om de belastingen op energie tijdelijk te verlagen, wat de hogere energietarieven gedeeltelijk compenseert. Zelfs met de verlaging van de belastingen zullen de meeste huishoudens fors meer voor hun energieverbruik betalen in 2022. Een goede reden om te kijken of overstappen naar een nieuwe energieleverancier een interessante optie voor je is. Mogelijk bieden andere energieleveranciers een veel lager tarief dan hetgeen je nu betaalt. In dit artikel lees je meer over het vergelijken van energietarieven.

Tip: gebruik een online tool, wanneer je snel wilt weten welke energiemaatschappij het beste aanbod heeft. De tool vertelt je op basis van je verbruik wat je bij de verschillende energieleveranciers zal betalen op maandbasis.

Van een vast naar een variabel tarief

Veel consumenten sluiten een energiecontract voor meerdere jaren af, om hier vervolgens nooit weer naar te kijken. Dat is ook niet direct noodzakelijk, omdat het contract bij het verlopen hiervan automatisch verlengd wordt. Je komt zodoende nooit zonder stroom en gas te zitten. Wel is het zo, dat een energieleverancier het contract verlengd met een variabel tarief. Dit betekent dat je mogelijk plotseling meer gaat betalen; de energieleverancier heeft bij een variabel tarief de mogelijkheid deze tweemaal per jaar te wijzigen. Soms valt dit in je voordeel uit, maar vaak ook in je nadeel. Zeker in de afgelopen periode. Tarieven mogen op 1 januari en op 1 juli gewijzigd worden door de energiemaatschappij.

Nieuw energiecontract met vast tarief afsluiten

Om verdere wijzigingen in het tarief wat je betaalt te voorkomen, loont het om een nieuw energiecontract met vast tarief af te sluiten. Je weet zo precies waar je aan toe bent de komende tijd. Aangeraden wordt om de looptijd van dit contract te beperken tot één of maximaal drie jaar. Het voorkomt dat je straks een onnodig hoog tarief betaalt voor je energie, als deze weer dalen. Zoals reeds genoemd werd, zoek je met een online vergelijkingstool snel en gemakkelijk uit welke leverancier het beste aanbod doet. Let hierbij niet alleen op de kosten die je maandelijks betaalt. Kijk ook goed naar de voorwaarden van het energiecontract en het welkomstcadeau wat men je als nieuwe klant biedt. Dit kan een korting op het energietarief zijn, maar bijvoorbeeld ook een hulpmiddel om te besparen op je energieverbruik in huis.

Overstapboete bij een lopend energiecontract

Wanneer je een lopend energiecontract met vast tarief hebt, moet je mogelijk een overstapboete betalen. Je huidige energieleverancier loopt immers inkomsten mis! Er zijn verschillende energieleveranciers die deze overstapboete voor je vergoeden, wanneer je naar hen overstapt. De hoogte van de overstapboete is afhankelijk van de resterende looptijd van het contract. In de voorwaarden van je nieuwe energieleverancier vind je meer informatie over de bekostiging van deze overstapboete bij je oude leverancier. Het kan bijvoorbeeld onderdeel zijn van het welkomstcadeau wat je aangeboden krijgt bij het afsluiten van een nieuw energiecontract.

Google+