Hoeveel Straling is er in Jouw Huis?

Hoeveel Straling is er in Jouw Huis?

Straling meten in huis – Slaaproblemen door elektricteitsmasten (Foto Pixabay.com, Geralt  op DroomHome.nl)

Heb jij er wel eens over nagedacht hoeveel straling er in jouw huis aanwezig zou kunnen zijn? Velen van jullie denk ik niet. Als je de grote hoeveelheid apparatuur ziet dat de afgelopen jaren het huis is binnengeslopen, is dat toch iets waar je meer over wilt weten.

Elektromagnetische straling

Op stroom aangesloten apparaten geven elektromagnetische straling af als energie. Bij mobiele telefoons, radio’s en telefoonmasten heeft het verspreiden van de straling zelfs een functionele werking. Ook spaarlampen en ledlampen geven een heel kleine hoeveelheid elektromagnetische straling af. Sommige mensen zijn overgevoelig voor deze elektromagnetische straling. Gezondheidsklachten als o.a. slaapproblemen, hoofdpijn en concentratieverlies worden ermee in verband gebracht.

Straling meten
Als je vragen hebt over de hoeveelheid straling in jouw woning, kun je de straling laten meten door Strooming. Per kamer in huis wordt de stralingsbelasting gemeten en de situatie vastgelegd. In de slaapkamer, woonkamer en werkkamer verblijf je bijvoorbeeld een langere tijd per dag dan in de hal of op het toilet. Nadat Strooming het hele huis onderzocht heeft, krijg je handige adviezen voor aanpassingen in en aan jouw woning. Het kan verstandig zijn van slaapkamer te wisselen, verplaatsen van een router en/of veranderingen aan te brengen in de kabel en stekker-boel in huis. Strooming geeft praktische tips voor thuis!

Hieronder alvast wat punten waarmee je zelf kunt beginnen.

Voorkomen van hoge elektromagnetische straling thuis:

  • Beperk de hoeveelheid draadloze apparatuur. Als je apparaten met elektromagnetische velden gebruikt, gebruik ze dan kort.
  • Hou de smartphone niet tegen het lichaam en leg het niet naast je neer op het nachtkastje. De straling is al veel minder sterk bij een afstand van één tot anderhalve meter.
  • Plaats de router op een plek in huis waar je niet vaak moet zijn. Zet de router s’ nachts af.

Strooming kan naast elektromagnetische straling onderzoek, ook een stralingsmeting voor radioactieve straling verrichten in jouw woning.

Straling meten in huis – radioactieve straling (Foto Pixabay.com, OpenClipArt Vectors  op DroomHome.nl)

Radioactieve straling

Radioactieve straling is de straling die uitgezonden wordt door radioactieve stoffen. Deze verval-gassen hechten zich aan stofdeeltjes die we niet direct uitademen. Röntgenstraling heeft hetzelfde effect op het menselijk lichaam als radioactieve straling (valt ook onder dezelfde noemer), maar wordt in een röntgenbuis opgewekt. Radioactiviteit bevindt zich overal in en om ons heen: o.a. in de lucht/kosmos, de grond, het lichaam, bouwmaterialen, medische onderzoeken en industrie. Nederlanders ontvangen jaarlijks een relatief lage dosis aan natuurlijke radioactiviteit.

Voorkomen van hoge concentratie van radioactieve straling in huis:

  • Goede ventilatie van de woning door het open zetten van ventilatieroosters en kiepramen.
  • Stop met roken in huis. Roken zorgt voor extra stofdeeltjes in huis waaraan de gassen zich kunnen hechten.
  • Steek geen haard aan omdat ook daar vele stofdeeltjes bij vrijkomen.
  • Ventileer de kruipruimte goed.
  • Gebruik bouwmaterialen als hout, glas en kalksteen.
Google+