Matras online kopen? Vijf punten waar je op moet letten voor de beste koop!

Matras online kopen? Vijf punten waar je op moet letten voor de beste koop!

Juiste matras online kopen tips (Foto: Andrea Piacquadio, Pexels  op DroomHome.nl)

Welk matras het meest geschikt is verschilt per persoon. Hierdoor kan het lastig zijn om het juiste matras uit te kiezen, zeker wanneer je online op zoek gaat. Toch zijn er tegenwoordig veel manieren om toch het juiste matras online te kopen. Let op de volgende vijf punten en de kans is groot dat jij de komende jaren weer heerlijk slaapt!

1 - Check geverifieerde reviews

Het grote voordeel van online shops is dat van de meeste webwinkels reviews te vinden zijn van klanten die je voorgingen. Doordat voorgaande klanten hun ervaringen online delen, kun je jezelf een beeld vormen van wat je mag verwachten. Je kunt er zo bijvoorbeeld achter komen of het gekochte product aan de verwachtingen voldeed en of de klantenservice goed bereikbaar is. Houd er wel rekening mee dat niet iedere review even betrouwbaar is. Zo kan een webshop heel gemakkelijk fictieve beoordelingen op de website zetten. Probeer daarom altijd informatie te vinden via een betrouwbaar platform, zoals Trustpilot. Overigens is het goed om te weten dat er op dergelijke platforms geverifieerde én niet-verifieerde beoordelingen kunnen staan. Je kunt er dan natuurlijk voor kiezen om alleen de geverifieerde reviews door te nemen, maar het kan de moeite waard zijn om ook de andere beoordelingen te checken.

Andere bronnen

Overigens kun je voor gebruikerservaringen niet alleen terecht op dergelijke beoordelingsplatforms. Het grote voordeel van online is dat je er gemakkelijk en snel informatie over kunt vinden. Je kunt bijvoorbeeld ook terecht bij websites zoals die van de Consumentenbond. De Consumentenbond test niet alleen zelf producten, maar heeft ook een platform waarop deelnemers gebruikservaringen en vragen kunnen delen. Ook hier zijn volop reviews te vinden. En doordat het een open platform is, mag je ervan uitgaan dat zowel de voordelen als de nadelen in kaart worden gebracht. Als je dus op zoek bent naar een nieuw matras, is het de moeite waard om dergelijke bronnen te raadplegen.

2 - Mogelijkheid tot proefslapen

Het kan lastig zijn om producten zoals matrassen online aan te schaffen. Je kunt namelijk wel zien hoe zo´n matras eruit ziet, maar je hebt geen idee hoe het in werkelijkheid zal liggen. Wanneer je naar een beddenwinkel gaat, kun je in de showroom vaak allerlei bedden en matrassen uitproberen. Ook dan is het natuurlijk nog even afwachten of het aangeschafte matras uiteindelijk net zo ligt als het geteste exemplaar, maar je kunt in ieder geval een goede inschatting te maken. Het niet kunnen uittesten is daardoor een veel genoemd nadeel van het online aanschaffen. Toch is dit in de meeste gevallen een nadeel waar al een oplossing voor is: matrassenwinkels bieden soms de mogelijkheid om te proefslapen. Dit betekent dat je je matras een bepaalde periode kunt uitproberen. Blijkt het matras uiteindelijk toch niet aan de verwachtingen te voldoen? Dan kun je het binnen die periode gratis retour sturen, waarna je je geld terugkrijgt. Op deze manier wordt een nadeel dus eigenlijk omgebogen in een voordeel, want zo ruim zijn de voorwaarden bij fysieke winkels vaak niet. En dat terwijl het heel lastig is om je keuze te baseren op een momentje testen in zo’n winkel. Tegelijkertijd zegt de mogelijkheid tot proefslapen wellicht ook iets over het product. Blijkbaar heeft de verkoper die zo’n voorwaarde stelt groot vertrouwen in het product dat verkocht wordt en de kans op retourzending erg klein acht. Dus zelfs wanneer je niet gebruik denkt te maken van de proefslaapoptie, is het goed om te weten of deze mogelijkheid er is.

3 - Gratis levering en oude matras retour

Bij online shoppen is het vervelend wanneer je er pas tijdens het bestelproces achter komt dat er nog allerlei kosten bijkomen. Goed slapen is belangrijk, maar daar hangt wel een onverwachts prijskaartje aan wanneer dit betekent dat je voor een matras ook nog eens leveringskosten moet betalen en zelf moet regelen dat je oude matras wordt afgevoerd. Dat is jammer, want een nieuw matras is voor de meeste mensen sowieso al een redelijke grote investering. Dan is het jammer als daar nog extra kosten bovenop komen. Gelukkig zijn er online shops die daar rekening mee houden. Het is nu eenmaal prettig wanneer levering gewoon gratis kan, zodat je daar niet voor hoeft bij te betalen. Extra prettig is het wanneer ze bij de levering van het nieuwe matras je oude matras meteen meenemen, zodat je hier zelf geen omkijken naar hebt. Ook dat is fijn, want je oude matras kan je niet zomaar bij het afval zetten, maar moet doorgaans richting het grof vuil. Dat betekent dat je hiervoor iemand moet bellen om het af te halen, of dat je het matras zelf achterin de auto moet proppen om naar de stort te brengen. Daarnaast hoef je je hierdoor ook geen zorgen te maken over de levering van het nieuwe matras. Waar je bij woonwinkels nogal eens zelf het vervoer moet regelen, of levering alleen mogelijk is tegen extra betaling, mag je er bij een goede online winkel van uitgaan dat levering gratis is.

4 - Optimale service en bereikbaarheid

Heb je een vraag over een nieuw matras? Wil je meer weten over de levertijden? Of ben je benieuwd hoe dat werkt met proefliggen? Het is fijn wanneer dergelijke vragen snel en adequaat worden beantwoord. Let er bij een webshop daarom altijd op of de klantenservice goed geregeld is. Is deze bijvoorbeeld goed bereikbaar via mail, telefoon of chat? Check ook altijd even de openingstijden, want je wilt er niet pas op een later moment achter komen dat zo’n service maar een paar uur per week bereikbaar is. Daarbij is het prettig wanneer de klantenservice niet alleen algemene vragen over de levering kan beantwoorden, maar bijvoorbeeld ook advies kan geven over de juiste aanschaf. Welk matras voor jou perfect is, hangt namelijk sterk af van je wensen. Misschien heb je graag een hard matras, of juist liever zo’n heerlijk zacht exemplaar waarin je diep wegzakt. Of misschien vraag je je af welk matras het beste bij je past als echte rug- of juist buikslaper. Het is fijn wanneer de klantenservice je ook verder kan helpen met deze specifieke vragen.

5 - Productie binnen Europa

Een matras is een product waar je normaal gesproken jarenlang plezier van hebt. Het is daarvoor echter wel nodig dat de kwaliteit goed is. Ben je op zoek naar een nieuw matras? Zoek dan ook eens uit waar de matrassen die jij op het oog hebt geproduceerd worden. De kans is groot dat veel producten uit China afkomstig zijn. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar hierbij krijg je vaak te maken met lange levertijden en kwaliteit die niet altijd aan je wensen blijkt te voldoen. Om dergelijke problemen te voorkomen kan het nuttig zijn om te zoeken naar een leverancier van matrassen die worden geproduceerd in Europa. Dit is niet alleen goed voor jezelf, maar ook beter voor de mensen die jouw matras produceren. Bij productie binnen Europa kun je er namelijk vanuit gaan dat deze mensen eerlijk beloond zijn voor hun werk. Iets waar je buiten Europa niet altijd zeker van kan zijn. Uiteindelijk kan de prijs van het Europese product ook nog eens lager uitvallen. Want hoewel de productiekosten in landen zoals China laag liggen, zijn de transportkosten vanuit die landen momenteel torenhoog. En dat zie je uiteindelijk weer terug in de prijzen.

Slaap lekker!

Ben je van plan om online een matras aan te schaffen? Dan is het dus nuttig om bovenstaande vijf punten in je achterhoofd te houden. Wist je dat we als mens zo’n een derde van ons leven slapend doorbrengen? Dan is het dus extra belangrijk dat we die tijd zo comfortabel mogelijk door komen. Door op bovenstaande punten te letten kom je daarmee een heel eind. Daarnaast is het goed om te weten dat je nog meer kunt doen om je bed zo comfortabel mogelijk te maken. Schaf bijvoorbeeld een topdekmatras aan, om het comfort van je slaapplek te verhogen. En let daarnaast ook op de rest van je slaapkamer. Zorg bijvoorbeeld voor goede, verduisterende gordijnen en niet te felle verlichting. Zet een nachtlampje naast je bed, zodat je het grote licht niet aan hoeft te doen wanneer je er ’s nachts even uit gaat. Maak je trouwens niet direct zorgen wanneer je ’s nachts een paar keer wakker wordt. Over het algemeen geldt namelijk: hoe ouder we worden, hoe slechter we slapen. Letten op goede slaapomstandigheden, zoals het hebben van een goed matras, is daardoor extra belangrijk. Hiermee creëer je de juiste omstandigheden om een zo goed mogelijke nachtrust te krijgen.

Google+