Waterbed kopen: hier moet je op letten

Waterbed kopen: hier moet je op letten

Waterbed tips: Een waterbed kopen, waar moet je op letten? (Foto Grijze boxspring, 123rf.com  op DroomHome.nl)

Een waterbed draagt bij aan een natuurlijke, comfortabele slaaphouding. Het lichaamsgewicht wordt verdeeld en je wordt gelijkmatig ondersteund. Hierdoor ontstaan er geen drukplekken en kunnen verschillende lichamelijke klachten voorkomen of verzacht worden. Ook is een waterbed de ideale keuze als je een (huisstofmijt)allergie hebt. Stof en vuil kan zich namelijk niet nestelen in het matras. Overweeg je om zelf een waterbed aan te schaffen? Lees dan eerst dit artikel met tips en aandachtspunten even door.

Juiste formaat waterbed

Eerst moet je het formaat van het waterbed bepalen. Houd er rekening mee dat sommige modellen een kleiner slaapoppervlak hebben, omdat er dan een zachte rand omheen zit. Bepaal daarom niet alleen hoe groot het bed in totaal moet zijn, maar let ook op het gewenste slaapoppervlak.

Hardside of softside

Zoals hierboven benoemd zijn waterbedden verkrijgbaar in verschillende modellen. Over het algemeen kun je deze verdelen in twee categorieën: hardside en softside waterbedden. Een hardside waterbed heeft een harde omranding van bijvoorbeeld hout. Het matras ligt hierbij in het frame van het bed. Een softside variant heeft juist een zachte rand van schuim. Hierdoor komt het watermatras bovenop het bed te liggen en kan het een beetje uitzetten. Softside heeft voor veel mensen de voorkeur, maar probeer het vooral allebei eens uit.

Mono systeem of duo systeem

Bij een tweepersoonsmatras kun je zowel kiezen voor een mono systeem als een duo systeem. Een mono systeem is één groot watermatras. Een duo systeem bestaat uit twee losse matrassen. Het voordeel hiervan is dat je per matras de temperatuur en stabilisatie kunt bepalen. Ook merk je het bij een duo watermatras niet als je partner zich omdraait of beweegt.

Geschikte stabilisatiegraad

Hoe hoger de stabilisatiegraad, hoe minder het waterbed zal bewegen. Dit heeft te maken met het aantal fibermatten in het matras. Omdat deze voorkeur per persoon kan verschillen, kun je zelf de gewenste stabilisatie van het matras bepalen.

Zelfs installeren of laten installeren

Je kunt een waterbed prima zelf plaatsen en installeren. Volg hiervoor de meegeleverde handleiding nauwkeurig. Toch is het vaak aan te raden om een professionele monteur in te schakelen. Zo weet je zeker dat alles op de juiste manier is gemonteerd en dat je er nog jaren plezier van kunt hebben.

Waterbed onderhouden

Wil je zo lang mogelijk plezier hebben van je nieuwe waterbed? Dan is het belangrijk om het goed te onderhouden. Maak het matras schoon en vul het water aan met speciale waterbedconditioner tegen bacteriën en algenvorming. Doe dit minimaal twee keer per jaar.

Google+