Was-droogcombinatie of losse wasmachine en droger?

Was-droogcombinatie of losse apparaten? Voordelen en nadelen van een wasdroger

Was-droogcombinatie of losse droger en wasmachine kopen? (Foto: Cottonbro Studio, Pexels  op DroomHome.nl)

Is een was-droogcombinatie beter dan een losse wasmachine en droger? Dit is een vraag die veel mensen zich stellen als ze op zoek zijn naar een nieuwe manier om hun wasgoed te reinigen en te drogen. Een wasdroogcombinatie is een apparaat dat zowel kan wassen als drogen in één machine. Dat klinkt handig, maar zijn er ook nadelen aan een was droogmachine? In dit blog zet ik de voordelen en nadelen van een was-droogcombinatie op een rijtje, vergeleken met een losse wasmachine en droger.

Ga jij een wasdroogcombinatie of een droger en wasmachine kopen, je ontdekt hier wat de beste keuze voor jou is. 

Voordelen van een was-droogcombinatie

  • Je bespaart ruimte: Een wasdroogcombinatie neemt minder plek in dan twee losse apparaten. Dat is ideaal als je weinig ruimte hebt in je huis of als je geen zin hebt om de droger bovenop de wasmachine te stapelen met een speciale stapelkit.
  • Je bespaart tijd: Een was droogcombinatie biedt je de mogelijkheid om je wasgoed in één keer te wassen en te drogen, zonder dat je het tussendoor hoeft te verplaatsen of op te hangen. Je kunt ook kiezen voor aparte was- en droogprogramma's, maar met het non-stop was/droogprogramma hoef je maar één keer de machine te vullen en te legen.
  • Je hebt minder onderhoud: Een was-droogcombinatie heeft geen condensbak die je regelmatig moet legen of filters die je moet schoonmaken, zoals bij een condensdroger wel het geval is. De condensor wordt namelijk met water gereinigd. Wel moet je de machine zelf goed reinigen en de pomp en de waterslang vrijhouden van vuil.

Nadelen van een was-droogcombinatie

  • Je verbruikt meer energie: Een wasdroogcombinatie is minder energiezuinig dan een losse wasmachine en droger, vooral als je kiest voor een warmtepompdroger. Een warmtepompdroger heeft een efficiëntere droogtechniek dan een was-droogcombinatie en is sneller klaar met drogen. Denk bij een losse wasmachine eens aan een AEG wasmachine EcoLine die energielabel A overtreft en naast energie ook water en wasmiddel bespaart.
  • Je kunt minder drogen dan wassen: Een was-droogcombinatie heeft een groter vulgewicht voor wassen dan voor drogen. Bijvoorbeeld 8 kg wassen en 5 kg drogen. Dat betekent dat je bij een volle trommel na het wassen eerst wat wasgoed uit de machine moet halen voordat je kunt gaan drogen. Of je moet van tevoren minder wassen dan de maximale droogcapaciteit, zodat het apparaat in één keer door kan met het programma. Als je graag net zoveel wilt kunnen drogen als je hebt gewassen, kun je beter kiezen voor een losse wasmachine en droger met ongeveer dezelfde trommelinhoud.
  • Je droogt langzamer: Het was/droogprogramma van een wasdroogmachine duurt langer dan de gecombineerde programma's van een losse wasmachine en droger. Dit komt doordat een was droogcombinatie geen condensor heeft en daardoor minder efficiënt droogt. Hierdoor ben je langer bezig en verbruik je meer energie.

Conclusie

Een wasdroogcombinatie is dus niet per se beter dan een losse wasmachine en droger, maar het hangt af van je persoonlijke situatie en voorkeuren. Als je weinig ruimte hebt, graag tijd bespaart en niet veel onderhoud wilt, is een was-droogcombinatie wellicht een goede keuze. Maar als je veel waarde hecht aan energiezuinigheid, droogcapaciteit en snelheid, ga dan voor twee losse apparaten. Hopelijk helpt dit blog je een weloverwogen beslissing te maken!


Alles over schoonmaken, huishouden, opruimen & opbergen in huis!

Google+