Expositie Academy Of Tal R - Museum Boijmans Van Beuningen

Academy of Tal R in Museum Boijmans Van Beuningen

Design Expositie Academy of Tal R in Museum Boijmans Van Beuningen – Swan Lake, 2016; Deaf Institute, 2016; Upstairs, 2015, Design Tal R – MEER Exposities… (Foto Boijmans Van Beuningen  op DroomHome.nl)

Van 14 oktober tot en met 14 januari 2018 vult het indrukwekkende oeuvre van de Deense kunstenaar Tal R (Tal Shlomo Rosenzweig, 1967) de grote tentoonstellingszalen van Museum Boijmans Van Beuningen.

De overzichtstentoonstelling Academy of Tal R toont 120 werken, afkomstig uit particuliere verzamelingen en museumcollecties in Europa en Amerika, evenals nieuw, niet eerder geëxposeerd werk. Het is de meest omvangrijke expositie van de multidisciplinaire kunstenaar tot nu toe. Academy of Tal R komt voort uit een samenwerking tussen Museum Boijmans Van Beuningen en Louisiana Museum of Modern Art in Humlebæk, Denemarken. In Denemarken is de tentoonstelling nog tot en met 10 september 2017 te bezichtigen. Daarna reizen de werken naar Nederland door.

Tal R is een gevestigde naam in Scandinavië en Duitsland. Hij werkt aan een oeuvre dat een breed scala van methoden en technieken omvat. In zijn atelier in Kopenhagen staan alle pigmenten midden in de ruimte op een grote tafel. Stapels kunstwerken liggen op de grond. De kunstenaar werkt op deze plek aan schilderijen, textiel, tekeningen, sculpturen en prenten. Inspiratiebronnen zijn onder andere Picasso en de dadaïstische stijl van Picabia. Kenmerkend voor Tal R is een bewust speelse, bijna absurdistische toon. En de oorspronkelijkheid en energie van dit 'schildersbeest'. In Scandinavië plaatst men zijn werk, dat aansluit bij de Noord-Europese traditie, in het rijtje van kunstenaars als Munch, Jorn en Baselitz.

Deens familiegevoel
Het ene moment is het atelier van Tal R een stille plek van werk en overpeinzingen, het andere moment lopen kinderen, honden, familie, vrienden en assistenten in en uit. Een energieke plek waar het Deense familiegevoel een belangrijke rol speelt. Museum Boijmans Van Beuningen haalt de bijzondere sfeer en energie van het atelier naar Rotterdam door speciale activiteiten binnen en buiten de tentoonstelling te organiseren. Bezoekers kunnen door een zintuiglijke beleving de enorme kracht van Tal R waarnemen.

Kleurrijke werken over zelfkant maatschappij
Tal R studeerde eind jaren 1990 aan Det Kongelige Danske Kunstakademie in Kopenhagen. Zijn artistieke ideeën over wat kunst inhoudt, zijn niet politiek getint. Maar door goed te bestuderen hoe mensen zich gedragen en veel van zijn inspiratie te putten uit boeken en muziek, geeft hij als verhalenverteller wel duidelijk blijk van zijn maatschappelijke betrokkenheid. Zowel in zijn vroege schilderijen en tekeningen als in zijn recente Sex Shop schilderijen, wordt duidelijk
dat Tal R zich met al zijn werk over de zelfkant en alternatieve milieus van de maatschappij is blijven verdiepen in de plaats van het individu in de hedendaagse samenleving.

Over Museum Boijmans Van Beuningen
Museum Boijmans Van Beuningen is een veelzijdig en eigenzinnig museum dat al bijna 170 jaar in het hart van de havenstad Rotterdam is gevestigd. Een bezoek aan het museum is een reis door de geschiedenis van de kunst. Nederlandse en Europese topstukken geven een overzicht van de vroege middeleeuwen tot de 21ste eeuw. Van Bosch, Rembrandt en Van Gogh tot Dalí en Dutch Design. Het museum toont het ontstaan van het impressionisme en modernisme via werk van o.a. Monet, Mondriaan en Magritte en beschikt over een bijzondere popartcollectie met o.a. Warhol en Lichtenstein. Het museum heeft eveneens een uitgebreide internationale collectie vormgeving (waaronder mode) en design, met objecten van Breuer, Eames, Sottsass, en Grcic. Nationaal zijn onder andere Rietveld, Gispen, Hella Jongerius, Studio Wieki Somers vertegenwoordigd. Met Sjarel Ex als directeur biedt Museum Boijmans Van Beuningen een podium aan internationale, gevestigde kunstenaars zoals James Lee Byars, Richard Serra en Yayoi Kusama en kunstenaars van nu zoals Marijke van Warmerdam, Carsten Höller, Ugo Rondinone, Sylvie Zijlmans & Hewald Jongenelis en Tal R.

Overzichtstentoonstelling: Academy of Tal R
14 oktober tot en met 14 januari 2018
Museum Boijmans Van Beuningen
Dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur
15 euro, jongeren t/m 18 jaar gratis toegang
Museumpark 18-20, Rotterdam
www.boijmans.nl

Google+