Expositie Vroeg Droog: De Beginjaren Van Droog Design

Vroeg Droog: De Beginjaren Van Droog Design

Design Expositie Informatie: Vroeg Droog: Beginjaren van Droog Design in Centraal Museum – o.a. Marcel Wanders Geknoopte Stoel, Hella Jongerius Zachte Vaas ‘Urn’ en Tejo Remy, You can't lay down your memory Kast  - MEER Exposities… (Foto Centraal Museum  op DroomHome.nl)

Vanaf 22 september t/m 3 december 2017 presenteert het Centraal Museum in Utrecht vijftig topstukken van Droog Design. Het collectief werd in 1994 opgericht door Renny Ramakers en Gijs Bakker. De ontwerpen uit de vroege jaren zijn innovatief, toegankelijk en zitten vol twisten en humor.

De calvinistische less-is-more mentaliteit van Nederlandse vormgeving kreeg met Droog een nieuwe uitstraling. Er werd gebruik gemaakt van onorthodoxe materialen en bestaande objecten kregen een andere functie. Vlak voor het oprichten van Droog Design, toonden Ramakers en Bakker werk van onder meer Jurgen Bey en Hella Jongerius in Paradiso Amsterdam en op de belangrijkste designbeurs ter wereld; de Salone del Mobile in Milaan. Die stukken trokken wereldwijde aandacht en zetten Nederlandse vormgeving internationaal op de kaart. Deze vroege ontwerpen staan centraal in de tentoonstelling Vroeg Droog: de beginjaren van Droog Design.

Kort na de oprichting werd Droog Design verbonden aan de term Dutch Design, terwijl er ook met niet-Nederlandse ontwerpers werd gewerkt. Al snel bleek dat met Dutch Design iets anders wordt bedoeld dan letterlijk 'Nederlands ontwerp'. Het begrip groeide uit tot een soort keurmerk: is het Dutch Design dan is het een goed ontwerp. Dit wordt te pas, maar ook te onpas gebruikt. In Vroeg Droog wordt de relatie tussen Droog en Dutch Design geadresseerd. Want wat betekent dit begrip nu eigenlijk?

Het Centraal Museum kocht precies twintig jaar geleden voor het eerst werken van Droog Design aan. Momenteel bezit het Centraal Museum de grootste museale collectie Droog Design ter wereld. Bovendien viert Nederland in 2017 100 jaar De Stijl met het themajaar Mondriaan to Dutch Design. Een mooi moment dus om 50 hoogtepunten uit de collectie - inclusief recente aanwinsten - te presenteren in een verrassend vormgegeven presentatie.

Tijdens de tentoonstelling organiseert het museum twee Droge Donderdagen. Op de avondopenstellingen op 5 oktober en 2 november kunnen bezoekers op een bijzondere manier kennismaken met Droog Design.

Vroeg Droog: de beginjaren van Droog Design is te bezoeken van 22 september tot en met 3 december 2017. Bron: Centraalmuseum.nl

Google+