Marcel Wanders Pinned Up Expositie 2014!

Marcel Wanders Expositie Pinned Up!

Marcel Wanders Design Tentoonstelling

Pinned Up! Marcel Wanders Overzicht Design Expositie 2014 in Stedelijk Museum, Amsterdam – Marcel Wanders 25 Jaar Vormgeving van 1 Februari t/m 15 Juni 2014 in Stedelijk Museum – MEER Design … (Foto Perscentrum Wonen  op DroomHome.nl)
Verwacht veel designiconen in deze overzichtstentoonstelling van Marcel Wanders.

Nogal wat van zijn ontwerpen vergaarden sinds eind jaren tachtig een iconische status. Maar liefst 400 objecten zijn te zien in de monumentale ondergrondse ruimte in de nieuwe vleugel van het Stedelijk.

De presentatie bestaat uit drie onderdelen. In de witte zone wordt Wanders’ werk wordt geanalyseerd  aan de hand van 10 thema’s (zoals ambachtelijkheid, innovatie en het spelen met schaal). Een zwarte zone toont  persoonlijk en experimenteler werk in een theatrale opstelling waarin vorm, beeld en geluid samenkomen. Voor het eerst zijn zeven ‘virtuele interieurs’ te zien, autonome digitale werken van fantasie interieurs. Tot slot staat in de lounge Wanders’ rol als art director voor het meubelmerk Moooi centraal.

Locatie: Stedelijk Museum Amsterdam, Bron: Perscentrum Wonen


Pinned Up! ~ Marcel Wanders

Marcel Wanders Design Expositie 2014: Pinned Up! - Marcel Wanders 25 Jaar Vormgeving Tentoonstelling in Stedelijk Museum van 1 Februari t/m 15 Juni 2014 - MEER Design... (Foto Stedelijk Museum Marcel Wanders Expositie Pinned Up  op DroomHome.nl)
Het Stedelijk Museum presenteert met trots de tentoonstelling Marcel Wanders: Pinned Up, 25 jaar vormgeving van 1 februari t/m 15 juni 2014. Marcel Wanders (Boxtel, 1963) wordt beschouwd als een van de meest toonaangevende ontwerpers van dit moment.

Hij is internationaal bekend om zijn meubelen, interieurs en eigenzinnige art direction. Het is de eerste overzichtstentoonstelling van de ontwerper in Europa sinds 1999, het grootste overzicht van Wanders’ werk ooit en de eerste grote designtentoonstelling in het Stedelijk Museum na de heropening in 2012.

Marcel Wanders Oeuvre

De tentoonstelling bevat ontwerpen uit het hele oeuvre van Wanders, dat de periode beslaat van eind jaren tachtig tot nu. Meer dan 400 objecten zullen te zien zijn in de monumentale ondergrondse ruimte in de nieuwe vleugel van het Stedelijk, waaronder meubelen, lampen, apparaten, bestekken, behang, verpakkingen en sieraden. Daarnaast zijn er foto’s van interieurs te zien, evenals ontwerptekeningen, prototypes, experimenteel werk in kleine oplagen, sculpturale objecten ontwikkeld voor speciale projecten en ‘virtuele interieurs’ die als vrij werk op de computer zijn ontstaan.

Marcel Wanders Expositie Onderdelen

De presentatie bestaat uit drie onderdelen: een witte zone, waarin het werk van Wanders aan de hand van 10 thema’s wordt geanalyseerd (zoals ambachtelijkheid, verhalen en dialogen, oppervlak, innovatie, archetypen, variatie en het spelen met schaal); een zwarte zone, waarin zijn persoonlijke en vaak experimentele werk in een theatrale opstelling wordt gepresenteerd en een lounge waarin Wanders’ rol als art director voor o.a. het meubelmerk Moooi centraal staat.

Alle iconische werken uit het oeuvre van Wanders worden getoond, zoals de Set Up Shades lamp (1989), de Knotted Chair (1995-1996), de Lace Table (1997), de Egg Vase (1997), de Airborne Snotty Vases (2001), de New Antiques meubelen (2005) en de Skygarden lamp (2007). Daarnaast zijn er ook minder bekende werken, zoals de Haasvaas (1995) en de verpakkingen voor het Japanse cosmeticamerk Cosme Decorte (sinds 2010). Wanders’ meest recente meubelontwerp, de Carbon Balloon Chair (2013), is tijdens deze tentoonstelling voor het eerst in Europa te zien. Veel ander werk, in sommige gevallen speciaal voor deze gelegenheid gemaakt, wordt nu voor het eerst tentoongesteld – zoals een special edition van de bekende Egg Vase.

Pinned Up

De titel van de tentoonstelling, Marcel Wanders: Pinned Up, verwijst naar de manier waarop de ontwerper en zijn werk als het ware worden ‘opgespeld’ en geanalyseerd in het museum.

Samensteller van de tentoonstelling en conservator industriële vormgeving Ingeborg de Roode over de ontwerper: “Marcel Wanders is een creatief en innovatief ontwerper die al vanaf het begin van zijn carrière gedreven wordt door een heldere en onderscheidende visie: met behulp van vormgeving een bijzondere en duurzame omgeving creëren. Die duurzaamheid wordt gerealiseerd door de gebruikers een band met producten te laten opbouwen, waardoor ze deze niet snel zullen wegdoen. Wanders benut hiervoor zijn talent als communicator – hij slaagt erin om de verhalen die hij wil vertellen niet alleen via zijn ontwerpen te communiceren, maar ook via de media. Dat doet hij met behulp van de vaak uitdagende publiciteits-foto’s, waarvoor hij zelf de art direction doet. Samen met zijn zakelijke inzicht (hij runt een studio met 50 medewerkers en is mede-eigenaar van Moooi en het Andaz Amsterdam Prinsengracht Hotel) draagt deze vaardigheid in hoge mate bij aan zijn succes. Er zijn weinig ontwerpers die al deze talenten in zich verenigen. Nu, na 25 jaar beroepspraktijk en op het hoogtepunt van zijn carrière, is dit het juiste tijdstip voor een museale analyse.”

Carriere Marcel Wanders

Marcel Wanders studeerde in 1988 af aan de Hogeschool voor de Kunsten (nu ArtEZ) in Arnhem. In 1996 brak hij internationaal door met de Knotted Chair, een wonder van transparantie waarin high-tech materiaal met een low-tech macramétechniek is gecombineerd. Marcel Wanders werd aanvankelijk vooral geassocieerd met de avant-gardistische, conceptuele richting van het Dutch Design, dat vooral door de activiteiten van het platform Droog Design internationaal furore maakte. Wanders vond echter al snel aansluiting bij de industrie, met name in het buitenland. Vanaf dat moment waren zijn ontwerpen wereldwijd te koop.

Internationaal

Marcel Wanders werkt voor internationaal gerenommeerde merken, waaronder Alessi, Moroso, Kartell, Flos, Cosme Decorte, Target, Puma, Baccarat, Marks & Spencer en KLM. Naast dit industriële werk, maakt hij onder de naam ‘Personal Editions’ op eigen initiatief meer experimentele stukken.
Sinds 1999 richt Wanders zich ook op interieurprojecten, zoals de VIP-room van het Nederlandse paviljoen op de Wereld-tentoonstelling in Hannover (2000), het Mondrian Hotel in Miami (2008), Villa Moda in Bahrein (2008) en het Andaz Amsterdam Prinsengracht Hotel (2012). Knotted Chair, 1995-1996. Aramide koord met kern van koolstof, gefixeerd met epoxyhars. In de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam bevindt zich prototype no. 5.

Moooi!

Daarnaast is hij ook werkzaam als art director. Sinds 2001 bekleedt hij die functie bij Moooi,
het succesvolle interieurlabel, waarvan hij medeoprichter is. Wanders werkt er met bekende ontwerpers als Jasper Morrison en Jurgen Bey en besteedt vanaf het begin aandacht aan de jonge garde, onder wie Bertjan Pot, Maarten Baas, Kiki van Eijk, Jaime Hayon, Front, Nika Zupanc en Osko & Deichmann. Velen van hen lanceerden hun eerste producten via Moooi. Ook voor de opvallende publiciteitsfoto’s van Moooi – vaak gemaakt met Erwin Olaf – verzorgt Wanders de art direction. Daarnaast creëert hij voor onder meer Alessi, Target en KLM de verhalende beelden die zijn product-vormgeving ondersteunen.


Publicatie

Bij de tentoonstelling geeft het Stedelijk Museum een publicatie uit van ca. 224 pagina’s, met analytische essays van internationale auteurs, een interview met de ontwerper, een beeldoverzicht van de belangrijkste projecten, een biografie, bibliografie en een volledige oeuvrelijst.

Public Program en Educatie

Bij de tentoonstelling zal een uitgebreid Public Program aangeboden worden. Ook zullen er programma’s zijn voor scholen, kinderen en families.

Bron: Stedelijk Museum

Google+