Alles over vt wonen&design beurs!

VT Wonen en Designbeurs 2024

vt wonen&design beurs in EXPO Greater Amsterdam, Vijfhuizen oktober 2023 (Foto vtwonen & designbeurs op DroomHome.nl)

vt wonen&design beurs 2024 - Het grootste woonevenement van Nederland vindt plaats op het nieuwe adres: EXPO Greater Amsterdam in Vijfhuizen van 1 t/m 6 oktober 2024. Meer dan 300 bekende en nieuwe woonbedrijven en 90 extra stands over duurzaam wonen presenteren met trots hun nieuwste wooncollecties aan het Nederlandse publiek. Op deze woonbeurs Amsterdam vind je het antwoord op al je interieur vragen.

vt wonen&design beurs wooninspiratie huizen (Foto vt wonen&design beurs op DroomHome.nl)

vt wonen&design beurs - 25.000 m2 wooninspiratie

De grootste en meest complete woonbeurs van Nederland: de vt wonen&design beurs opent van 1 t/m 6 oktober 2024 haar deuren. EXPO Greater Amsterdam biedt de vt wonen&design beurs 2023 met maar liefst 25.000 m2 de nodige wonen en design inspiratie van meer dan 300 woonmerken, 90 duurzame woonoplossingen experts, talks in het woontheather en energytheater, persoonlijk advies van interieurstylisten en de inspiratiehuizen van de mooiste woonbladen.

Al 31 jaar voorziet vt wonen&design beurs tijdens oktober Woonmaand woonliefhebbers van tips voor de mooiste inrichtingen. Samen met alle deelnemende woonexpert merken die hun nieuwste collecties, woonnieuws, handige tips, innovaties en nieuwste woontrends tonen. Traditiegetrouw presenteren de woonmagazines vtwonen, Eigen Huis&Interieur, Stijlvol Wonen, Wonen Landelijke Stijl en Ariadne at Home hun woonstijlen in eigen trendhuizen.

Beurs programmering: van persoonlijk interieur advies tot bijzondere lezingen

Naast veel wonen en design inspiratie en -noviteiten biedt de beurs dagelijks ook 1op1 styling advies van professionele stylisten en architecten, zijn er thema tours, waaronder de Duurzaam Wonen Route voor de duurzame keuzes voor woonwensen en zijn er interessante Talks bij te wonen in het Woontheater.

Interieur inspiratie op de vt wonen&design beurs (Foto: vt wonen&design beurs op DroomHome.nl)

Duurzaam wonen op de vt wonen&design beurs

Om meer aandacht te vragen voor alle klimaatvriendelijke woonoplossingen die er zijn, hebben de The Substitute en vt wonen&design beurs de handen ineen geslagen. Naast de door The Substitute in het leven geroepen duurzame woonroute op de beurs, zijn er lezingen en styling advies over het duurzaam inrichtingen van huizen. Lees beneden meer over duurzaam wonen op de vt wonen&design beurs.

vt wonen&design beurs openingstijden:

vt wonen&design beurs - EXPO Greater Amsterdam, Vijfhuizen van 1 t/m 6 oktober 2024

Dinsdag 1 oktober en woensdag 2 oktober: 10.00-17.00 uur
Donderdag 3 oktober: 10.00-22.00 uur
Vrijdag 4 oktober: 10.00-17.00 uur
Zaterdag 5 oktober en zondag 6 oktober: 10.00-17.00 uur

Meer informatie: vt wonen&design beurs
Instagram: @vtwonenendesignbeurs #vtwonenendesignbeurs


vt wonen en design beurs hanglampen van schelpjes - Kunstobject hanglamp Weavers Nest Beaded Pendant (Foto: DroomHome.nl)

Je huis verduurzamen: 63% van de Nederlanders is al bezig!

Van energiezuinige apparaten tot woning isolatie

Meer dan 8 op de 10 Nederlanders denken weleens na over duurzaamheid bij de aanschaf van een meubel, apparaat of andere zaken voor de woning. Bijna 2 op de 3 (63%) geeft aan al een of meerdere dingen te hebben gedaan om te verduurzamen. Mensen met een koopwoning hebben binnen nu en 2 jaar een verbouwing van de woning op de planning staan. Een belangrijk moment om met verduurzaming aan de slag te gaan. Dat blijkt uit onderzoek van de vt wonen&design beurs, waar dit jaar de verduurzaming van huizen centraal staat in het Huis&Energie district. 

Duurzaamheid is een belangrijk thema voor Nederlanders als het gaat om het veranderen of verbouwen van hun woning. Dit verschilt van kleine tot grote zaken. De populairste maatregelen in of aan de woning zijn het plaatsen van zonnepanelen, het beter isoleren van de woning en het aanschaffen van energiezuinige apparaten. 

“Ook wij zien dat steeds meer mensen hun huis verduurzamen. Zo heeft 25% (eind 2022) van de huishoudens al zonnepanelen op het dak en verbeteren steeds meer mensen hun isolatie”, zegt energie-expert Joanneke de Jongh van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.  

Huis verbouwen & veranderen

Mensen die hun huis nog niet hebben verduurzaamd geven daarvoor een aantal redenen. Zo denken veel mensen dat hun huis al duurzaam is. Of hebben de verduurzaming voor een later moment op de planning staan.  

Verduurzamen is goed te combineren met een verbouwing. De Jongh: “Als je met je (nieuwe) woning aan de slag gaat, is dat hét moment om ook over verduurzaming na te denken. Je bent dan immers al bezig en kunt direct de isolatie verbeteren, vloerverwarming aanleggen of je woning klaar maken voor verwarmen zonder aardgas.” 

Die wens om te verbouwen leeft sterk in Nederland. Tweederde van de Nederlanders is niet voornemens om binnen nu en twee jaar te verhuizen. Maar 31% is wel van plan om iets in of rondom het huis te verbouwen. Het beter isoleren van het huis wordt daarbij genoemd als één van de prioriteiten.  

Pak je kans!

Een kwart van de Nederlanders die niets gedaan hebben aan het verduurzamen van hun woning, geeft als reden aan dat ze het te duur vinden. Iets meer dan de helft van de Nederlanders zou met overheidssteun wel bereid zijn om de woning (nog meer) te verduurzamen. Onder mensen met een koopwoning ligt dit percentage zelfs op 61%. Die overheidssteun is er in de vorm van een ISDE-subsidie.  

De Jongh: “We merken dat veel mensen wel willen verduurzamen maar niet altijd weten waar ze moeten beginnen of zich bewust zijn van bijvoorbeeld de subsidie die ze kunnen aanvragen. Daar helpen wij hen bij door onafhankelijk advies te geven en praktische hulp te bieden voor de volgende stap. Ons team van experts is van 3 t/m 8 oktober live te spreken tijdens de vt wonen&design beurs in het Milieu Centraal Duurzaam Droomhuis.” 

Inspiratie & advies op de woonbeurs 

Van 3 t/m 8 oktober kunnen woonliefhebbers zich laten inspireren en adviseren op de vt wonen&design beurs voor het veranderen, verbouwen of verduurzamen van hun huis. Nieuw dit jaar is het Huis&Energie-district waar het het Duurzaam Droomhuis van Milieu Centraal te vinden is. Hier ontdek je hoe een huis met de zon kan worden verwarmd óf hoe warme voeten in de koude wintermaanden mogelijk zijn door duurzame vloerisolatie. 


vt wonen&design beurs - Betonlook leemverf - ecologische verf (Foto: DroomHome.nl)

Wie wint een Duurzaam Wonen Award op vt wonen&design beurs 2023?

Een deskundige jury selecteerde acht genomineerden in drie categorieën. Welk merk, welke starter en welke ambachtelijke maker verdient de hoogste lof voor zijn inspanningen? De Duurzaam Wonen Awards 2023 bieden een podium aan pioniers die het verschil willen maken. Donderdag 5 oktober worden de winnaars bekendgemaakt tijdens de vt wonen&designbeurs in EXPO Greater Amsterdam.

Of we een product geslaagd vinden, is niet meer alleen een kwestie van mooi of nuttig. Steeds vaker zijn we geïnteresseerd in duurzaamheid en hoe het product gemaakt is. Is tijdens de productie voldoende rekening gehouden met de impact op onze planeet? Is het bedrijf of de maker transparant over het productieproces, de herkomst van grondstoffen en doen ze écht hun best om de ecologische voetafdruk te verkleinen en de aarde minder te belasten?

Slim, mooi én duurzaam wonen

The Substitute, hét platform voor het duurzame alternatief in interieur & verbouw, gaat voor de tweede keer op zoek naar die merken en makers op de vt wonen&design beurs die het verschil maken met slimme, mooie én duurzame oplossingen. Welke producent of welk woonmerk wint een Duurzaam Wonen Award 2023? Welke grote of kleinschalige initiatieven zetten zich in voor systeemverandering en laten zien hoe het beter kan?

Deze keer werden inzendingen in drie categorieën geëvalueerd:

 • duurzaam merk
 • duurzame starter
 • duurzame maker/ambacht

De vakjury, bestaande uit Geert-Jan Smits, Marije Remigius, Wisse Trooster en Jack Meijers beoordeelde thema’s als grondstoffen en materialen, productielocatie, productieproces, arbeidsomstandigheden, vervoer, levensduurverlenging, bedrijfsvisie en missie, duurzame impact en certificeringen. 

Acht nominaties Duurzaam Wonen Award 2023

Acht genomineerden maken kans op een Duurzaam Wonen Award 2023. Binnen de categorie duurzaam merk zijn nominaties toegekend aan Tuur ®, Cooloo en Spoinq. Als duurzame starter valt de keuze donderdag 5 oktober op Cay, Ubed of Betonlook.nl. De duurzame makers Houtbroeders en Vintage Vibe dingen mee naar de makers Award. 

Publieksprijs

Het Nederlandse publiek kan via een stemtool op de website van de vt wonen&designbeurs meestemmen op hun favoriet voor de publieksprijs 2023. De publiekswinnaar wordt 5 oktober samen met de 3 jury-prijzen onthuld.


Duurzaam bed Swing van Bedaffair (Foto vt wonen&design beurs, Bedaffair op DroomHome.nl)

Grootste woonbeurs van Nederland beloont duurzaamheid

Tijdens de vt wonen&design beurs 2022 worden voor de eerste keer de Duurzaam Wonen Awards georganiseerd. In het leven geroepen door The Substitute die eveneens de duurzame woonroute op de beurs verzorgt.

De Duurzaam Wonen Awards geven podium aan duurzame woonoplossingen en dat is nodig. Per jaar gooien we in Nederland 247 miljoen kilo meubels weg. Hiervan wordt nog geen 10% recyclet. De ‘verborgen impact’, de niet zichtbare impact tijdens het maken en vervoeren van onze meubels is nog vele malen groter. Naast CO2 uitstoot spelen er meer problemen. Natuurvernietiging door (illegale) houtkap, gebruik van pesticiden bij gewassen als katoen en giftige stoffen als formaldehyde in kasten en keukens om er maar een paar te noemen. Naast de milieuproblemen zijn ook de arbeidsomstandigheden soms schrijnend, maar uit ons zichtveld omdat de productie voor het grootste deel in landen ver weg plaatsvindt. Reden voor The Substitute om in samenwerking met de vt wonen&design beurs meer aandacht te vragen voor duurzaamheid.

“Wij zijn heel blij met de kennis en het netwerk van Marieke en Machteld van The Substitute. Duurzaamheid is geen gemakkelijk onderwerp en het begrip alleen al zorgt voor veel gespreksstof. Toch is het heel belangrijk om volop met duurzaam(er) wonen aan de slag te gaan. Wehebben tenslotte maar één aarde en onze branche kan nog veel stappen zetten op dit gebied.” -Ingrid van Schooten, manager van de vt wonen&design beurs. “Het is onze missie om de duurzaamheidstransitie in de meubelbranche te versnellen. Dat we hier nu aandacht voor te krijgen van het grootste woonbeurs van Nederland is fantastisch! Op de vt wonen&design beurs komen zoveel mensen, als we hier een deel van kunnen inspireren schiet het tenminste een beetje op!”  -Marieke Kamphuis, van The Substitute.

Duurzame waskommen van Esther Derkx (Foto vt wonen&design beurs, Esther Derkx op DroomHome.nl)

Aandacht voor duurzame meubels

Gelukkig zijn er inmiddels veel goede voorbeelden van duurzaam geproduceerde meubelstukken en is er steeds meer aandacht voor natuurlijke producten. Ook voor muren geldt dat consumenten zich steeds vaker afvragen welke verf naast mooi, ook gezond voor je is.

Veel deelnemende woonbedrijven aan het event hebben de eerste of verder gevorderde stappen gemaakt naar mooie en verantwoord geproduceerde woonaccessoires en meubelen.Om meer aandacht te vragen voor alle klimaatvriendelijke woonoplossingen die er zijn, hebben de vt wonen&design beurs en The Substitute de handen ineen geslagen. Naast de Awards is er een duurzame route te volgen op de beurs, zijn er lezingen over het mooi en duurzaam inrichten van je huis en kun je duurzaam stylingadvies inwinnen op het Adviesplein.

Lumalano duurzaam wandpaneel / schilderij van wol (Foto vt wonen&design beurs, Lumalano op DroomHome.nl)

Duurzaam Wonen Awards 2022

De inzending voor de Duurzaam Wonen Awards is in volle gang.

De jury zal zich op 27 september buigen over de inzendingen. Zij kiezen de nominaties en de winnaars van de juryprijs in 2 categorieën. Daarnaast is er nog een publieksprijs waar alle bezoekers van de beurs aan meestemmen.De feestelijke uitreiking is op 7 oktober tijdens de Friends & Family night. De winnaars kunnen rekenen op behoorlijk wat media aandacht.

Inductie kookplaat Makus Honeycomb (Foto vt wonen&design beurs, Makus - Jaimee Lowe op DroomHome.nl)

Informatie: The Substitute


vt wonen en design beurs 2022 – interieur trends webinars, adviesafspraken met stylisten en architecten (Foto vtwonen op DroomHome.nl)

vt wonen&design beurs: Inspiratie walhalla voor interieur veranderen & verbouwen

Steeds meer Nederlanders zijn actief aan de slag met het veranderen en verbouwen van hun huidige woning, vanwege het schrale woningaanbod en de daarmee samengaande daling in verhuisbewegingen. Dat blijkt overduidelijk na de vt wonen&design beurs 2019.

Doelgericht met eigen moodboards en tekeningen van hun huis, kwamen 94.500 bezoekers naar de woonbeurs Amsterdam in de RAI. Duizenden persoonlijke adviezen en inspiratietips van de meest uiteenlopende woonstijlen zijn mee naar huis genomen.

“Op de beurs vind ik zoveel nieuwe producten en materialen waar ik het bestaan niet van wist. Een enorme inspiratiebron”, aldus een bezoeker.

Nostalgische schoonheid en aarde tinten

Op de beurs zie je volop dat aarde tinten dé trend op kleurgebied is. Dit geeft een zacht, warm en comfortabel gevoel. Als je het wat pittiger wilt, zijn de spicy colors uit India een mooie combinatie. Goud als accent zie je overal. Als pootjes onder een stoel, als knopje aan een lamp. In glans of mat. Heel chique. Gebrand hout is hot, shades in het plafond, op de vloer of als raamdecoratie zie je steeds meer. Domotica om zaken in en rond je huis per app te kunnen bedienen is niet meer weg te denken. En heel leuk is de revival van oude modellen in een nieuw jasje. Vaak ter gelegenheid van een jubileum trekken merken een oud model speakers, prullenbak of bank van de plank en geven daar een nieuwe twist aan. Old meets new.

Primeurs op de vt wonen en design beurs

Op de beurs werden voor de Nederlandse markt enkele nieuwe producten geïntroduceerd. De “Colla” het nieuwste model in de Pode bankencollectie, de nieuwste verfkleuren van o.a. Flexa en De Vestingh, de BEC Akustic high end versterker van audiomerk Braun, nieuwe vloerencollecties van o.a. Forbo en raamdecoratie van Fractions en Unilux. Nieuwe merken die geintroduceerd werden op de Nederlandse woonmarkt zijn Please Wait to be Seated uit Denemarken en SP01 uit Australië. Bezoekers, gasten en ook pers hebben de inspiratie ervaren in de woonhuizen van vtwonen, Eigen Huis & Interieur, Stijlvol Wonen, Wonen Landelijke Stijl en Ariadne at Home. 


vt wonen en design beurs - Start Woonseizoen!
Vandaag is de grootste woonbeurs van Nederland, de vt wonen&design beurs, feestelijk geopend door de vtwonen redactie. Hiermee is het startsein gegeven voor het nieuwe woonseizoen. De woningmarkt is weer volop in beweging en dat is te merken aan het groot aantal persoonlijke woonadviezen dat dit jaar al voor de opening is geboekt. LEES MEER...


Beleef Drie Woonwerelden
Ontdek, ervaar en vind antwoord op alle woonvragen in de drie woonwerelden op de vt wonen&design beurs. Er is voor ieder wat wils in de wonen in stijl-hal, de design-hal (Eigen Huis & Interieur) en de vt-wonen hal. LEES MEER...


Google+