Kunstbeurs BIG ART

BIG ART 2023 - Grootse Kunst

Beurs BIG ART – Kunstbeurs op Hembrugterrein, Amsterdam (Foto BIG ART  op DroomHome.nl)

BIG ART terug naar Bajeskwartier - Grote kunst in de voormalige gevangenis

Dit najaar strijkt XL-kunstplatform BIG ART 2023 weer neer in Amsterdam. In het voormalige Hoofdgebouw van de roemruchte Bijlmerbajes worden in november 2023 tientallen grote kunstwerken geëxposeerd. Te kijk maar ook te koop. Het gebouw, nu nog volledig casco, maakt onderdeel uit van de (her)ontwikkeling van Bajeskwartier Amsterdam, een nieuwe en energie neutrale wijk, de meest groene van Amsterdam.

Verrassingseffect

BIG ART is in 2016 opgericht als pop-up platform voor kunstwerken waar binnen de context van een museum, galerie of traditionele beurs niet altijd ruimte voor is. Voor kunstenaars biedt het een uitgelezen kans om XL werk te presenteren maar ook om op groot formaat te experimenteren, het merendeel van de kunstenaars maakt nieuw werk speciaal voor BIG ART. De bijzondere locaties versterken de beleving, door geen gebruik te maken van witte wanden gaan de kunstwerken een relatie aan met de ruimte. Op deze manier blijft BIG ART elke keer weer verrassen. “Na vier edities op het Hembrugterrein was het tijd voor verandering. Een nieuwe locatie inspireert zowel de deelnemers als de bezoekers,” zegt Anne van der Zwaag, directeur en tentoonstellingsmaker. “Van de voormalige gevangenis in Overamstel staat onder meer het Hoofdgebouw nog overeind, dit drie verdiepingen tellende pand bestaat uit grote lichte ruimtes maar ook kamers met donkere hoeken en biedt daarmee weer een totaal andere ervaring dan voorgaande edities.

Beurs BIG ART – Kunst van Erna Anema & Anya Janssen (Foto Torch Gallery, BIG ART  op DroomHome.nl)

Gevarieerd aanbod

Elke keer wordt een zorgvuldig gekozen combinatie getoond van sculpturen, tekeningen, schilderijen, lichtkunst, fotografie en kinetische installaties van bekende namen en jonge talenten. Zowel galeries als zelfstandige kunstenaars kunnen participeren en inkomsten uit verkoop gaan volledig naar de deelnemers. De opzet is laagdrempelig, voor de makers maar ook de bezoekers van het kunstplatform. BIG ART richt zich bewust niet alleen op kunstliefhebbers, ook voor mensen die niet vanzelfsprekend naar een museum of galerie gaan vormt de beurs annex tentoonstelling een aantrekkelijk alternatief. Van der Zwaag: “Op BIG ART kom je in aanraking met allerlei kunstvormen, van interactieve videowerken tot grote sculpturen van textiel, van figuratief tot abstract en van toegepast tot conceptueel, door de variëteit is het aanbod voor een brede doelgroep interessant. We zien op BIG ART veel jonge mensen en bezoekers die niet per definitie thuis zijn in de kunstwereld".

Terug naar Amsterdam

Na vier jaar is BIG ART terug in Bajeskwartier waar inmiddels een grote transformatie op handen is. De komende periode verandert het gebied in de groenste nieuwe en autoluwe wijk van Amsterdam met in totaal zestien unieke gebouwen in samenhang ontworpen door elf toonaangevende architectenbureaus waaronder OMA, LOLA Landscape en BARCODE. De wijk wordt volledig energieneutraal en circulair met bijna 100% hergebruik van materialen uit de Bijlmerbajes. Bajeskwartier is een ontwikkeling van gebiedsontwikkelaar AM, AT Capital en Schroders Real Estate. “We zijn heel enthousiast dat we BIG ART weer op Bajeskwartier kunnen ontvangen”, aldus projectdirecteur Rob Lokkerbol. “Het Hoofdgebouw waar komende editie BIG ART plaatsvindt, zal, naar ontwerp van OMA, worden herontwikkeld en biedt ook in de toekomst ruimte aan creatieve ondernemers, vernieuwende horeca en duurzame innovators. BIG ART sluit goed aan bij de toekomstige invulling van dit gebied”.

BIG ART 2023 Bajeskwartier

Bajeskwartier | H.J.E. Wenckebachweg 48 | Amsterdam
Vrijdag tot en met zondag november 2023 | 10.00 - 18.00 uur
Tickets zijn online en aan de deur verkrijgbaar en kosten € 12,50, kinderen onder 12 jaar gratis

bigart.nu

Bajeskwartier bevindt zich vlak bij de ring en op 15 fietsminuten van de binnenstad van Amsterdam. Ook met het OV is de locatie gemakkelijk te bereiken; Bajeskwartier ligt naast metrostation Spaklerweg./p>

Google+