Woontrends 2023 Ode to Nature - organisch & duurzaam

Natuurlijke woontrends 2023 Ode to Nature

Woontrends 2023 Ode to Nature – organische vormen in meubels, accessoires, bloemen en planten (Foto: Groenbranche  op DroomHome.nl)

In de woontrends 2023 Ode to Nature voelen we ons in de klimaatcrisis kwetsbaar tegenover de overweldigende kracht van de natuur. Tegelijkertijd zijn we één met de natuur. De natuur dringt d.m.v. organische, grillige robuuste vormen binnen in ons interieur en buiten in de tuin, op het terras en het balkon. Natuurlijke en gerecyclede materialen worden gecombineerd met trend kleuren 2023 groen en bruin in meubels, accessoires, bloemen en planten. Ontdek alles over de woontrend 2023 Ode to Nature!

Woontrend Ode to Nature - natuurlijk interieur

Een crisis vraagt om extreme vormen in plaats van subtiele vormgeving. Binnen Ode to Nature lijkt het alsof de natuur ons interieur binnendringt en het overneemt. Vormen zijn dan ook organisch, robuust, grillig en daarmee extreem natuurlijk. Zo zien we veel rots-, steen- en keivormen of vormen die handgemaakt lijken. Opvallend zijn de wild aandoende binnen borders. Er ontstaat een organische symbiose van dode en levende materialen, bijvoorbeeld met banken die van steen lijken, maar van een zacht materiaal zijn. Ook de materialen zijn natuurlijk of milieubewust. Verwacht qua kleur bruine, groene en zachte, natuurlijke tinten in het interieur. We zien ook veel beeldrijm, hierin vinden we de samenhang tussen verschillende elementen uit de natuur. Dit doet ons weer beseffen dat alles met elkaar verbonden is, wij onderdeel van de natuur zijn en hier inspiratie uit halen voor design.

Woontrends 2023 Ode to Nature – ronde vormen en groene kleuren in accessoires, bloemen en planten (Foto: Groenbranche  op DroomHome.nl)

Woontrend Ode to Nature voor tuin, terras & balkon

Ook buiten krijgt de natuur vrij spel, met organische en grillige vormen. Tuinen krijgen een verwilderd karakter, met kronkelige half verharde paadjes en wilde borders. Het gebruik van veel verschillende planten en bloemen stimuleert de biodiversiteit. Ook balkons zijn levendig groen, met een overdaad aan planten, horizontaal en verticaal. Hierdoor verdwijn je als het ware in het groen. Gebruikte materialen zijn gerecycled of van natuurlijk materiaal. We nemen de natuur bovendien mee in het ontwerp. Zo worden boomstammen gebruikt in bankjes of als ‘stepping stones’ in een waterpartij.

Woontrends 2023 Ode to Nature – natuurlijke materialen: hout, keramiek (Foto: Groenbranche  op DroomHome.nl)

Ode to Nature woontrend 2023 materialen & vormen

De vormen zijn grillig en organisch, met een natuurlijke of handgemaakte uitstraling. Materialen zijn zoveel mogelijk natuurlijk (rotan, klei, hout, natuursteen) en/of gerecycled en hebben altijd een milieubewust uitgangspunt. Gebruikte dessins zijn natuurlijke structuren, reliëfs, grillige strepen en dégradé- of overloopeffecten. De bloemen en planten binnen deze trend zijn grillig en natuurlijk van vorm en worden ook op die manier toegepast.

Woontrends 2023 Ode to Nature – trend kleuren 2023 groen en bruin tinten (Foto: Groenbranche  op DroomHome.nl)

Ode to Nature trend kleuren 2023

Het trendy kleurgebruik is natuurlijk en gebalanceerd, met bruin- en groentinten en een paar verzadigde kleuren voor bloemen en bloeiende planten. In bloemen zien we bovendien ook wit terug komen, maar dat is een uitzondering binnen het kleurenpalet. De colour keys laten voorbeelden zien van gebalanceerde, natuurlijke kleurcombinaties die gemaakt kunnen worden met iets meer kleur.

Woontrends 2023 Ode to Nature – grillige natuurlijke vormen van hout (Foto: Groenbranche  op DroomHome.nl) 

Ode to nature woontrend samengevat

Woontrend 2023 Ode to Nature samengevat in een paar woorden: natuurlijk, verwilderd, krachtig, organisch, grillig, bio-based, duurzaam, circulair, één met de natuur, vergroeid en verbondenheid.

3x Woontrends 2023 van de Groenbranche

Google+